top of page

ALGEMENE INFO

KLJ, de Katholieke Landelijke Jeugd, richt zich voornamelijk naar alle kinderen en jongeren op het platteland. In zo’n 300 afdelingen komen op regelmatige basis de ruim 26.000 leden bij elkaar. Ongeveer 3.500 jongeren nemen hiervoor een engagement op als leider/bestuurslid. Zo is KLJ één van de grote jeugdbewegingen en de grootste jongerenbeweging in Vlaanderen.

Ook in de Oostkantons is er een KLJ-werking van 28 afdelingen, goed voor ongeveer 1.600 leden en gedragen door een 330-tal bestuursleden.

De KLJ-werking staat of valt met de inzet, dynamiek en kennis van deze plaatselijke bestuursleden. Daarom wordt een uitgebreid gamma aan kadervorming opgezet. Daarnaast vind je in elke provincie een KLJ-secretariaat met 2 pedagogische medewerkers. Hun kerntaak is de ondersteuning van de plaatselijke KLJ-afdelingen in de regio.

KLJ richt zich tot alle jongens en meisjes van 6 tot 35 jaar. In KLJ werken we met vijf leeftijdsgroepen: -9, -12, -16, +16 en +20. De afdelingen zijn vrij om afhankelijk van de plaatselijke situatie andere opsplitsingen te maken en bepalen zelfstandig wanneer en hoe vaak ze samen komen. Maar we streven er wel naar om in iedere afdeling een +16-werking op te zetten.

De werking van KLJ situeert zich duidelijk in de vrije tijd. Voor een groot deel zijn het ontspannende activiteiten, al moet het duidelijk zijn dat KLJ meer is dan een sport- of hobbyclub. In KLJ kunnen kinderen en jongeren immers op een eigen manier bezig zijn met de dingen die voor hen belangrijk zijn. Samen zoeken ze naar antwoorden op hun vragen, discussiëren ze over wat goed en slecht is en leren ze zo samen te ontdekken waar er grenzen liggen en welke waarden nog echt belangrijk zijn.

 

 

KLJ MINDERHOUT

KLJ Minderhout werkt al jaren met een -16 en een +16 groep. Vanaf het KLJ-jaar 2013 - 2014 startten we met een -12 groep. Vanaf september 2015 werd dit nog uitgebreid naar een -10 groep. Vanaf 2018 hebben we gekozen om onze -16 nog op te splitsen in een -14 en -16. Vanaf september 2021 werken we ook nog met een -10 en -8. Dit zorgt ervoor dat we op de dag van vandaag werken met 6 leeftijdsgroepen:

 

De -8 is voor kinderen van het 1e en 2de leerjaar. Voor deze groep staat een 4-tal leiding om de twee weken voor hen klaar om samen een spetterende activiteit te beleven. De activiteiten van de -8 gaan normaal gezien door op zondagnamiddag van 14u tot 16u30. Af en toe is hierop een uitzondering maar dat wordt dan duidelijk vermeld in ‘t Doflke. Onze activiteiten voor de -9 variëren elke week, zo spelen we eens een schattenjacht, zangstonde, quiz, 1 tegen allen, pleinspelen, pijlentocht, ... .

 

De -10 is voor kinderen van het 3e en 4e leerjaar. Voor deze groep staat een 4-tal leiding ook om de twee weken voor hen klaar om er een mega leuke zondag van te maken. De activiteiten van de -10 gaan normaal gezien ook op zondagnamiddag van 14u tot 16u30 door. Wanneer er een uitzondering is wordt dit duidelijk vermeld in ‘t Dolfke. We proberen ervoor te zorgen dat er variatie in de activiteiten zit voor onze -10, denk hier maar aan een bosspel, quiz, dorpsspel, laddercompetitie, ruwe spelen, … .

 

De -12 is voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar. Voor deze groep staat ook een 4-tal leiding ook om de twee weken voor hen klaar om er een mega leuke zondag van te maken. De activiteiten van de -12 gaan normaal gezien ook op zondagnamiddag van 14u tot 16u30 door. Wanneer er een uitzondering is wordt dit duidelijk vermeld in ‘t Dolfke. We proberen ervoor te zorgen dat er variatie in de activiteiten zit voor onze -12, denk hier maar aan een kerstfeestje, zangstonde, pijlentocht, gezelschapsspelletjes, … .

 

De -14 is er voor jongeren van het 1e en 2e middelbaar, hierbij staat er een 3-tal leiding om de twee weken klaar voor hen om samen een spetterende avond te beleven! De activiteiten van de -14 gaan normaal gezien om de twee weken door op vrijdagavond van 19u30 tot 21u30. Ook hier kan af en toe een uitzondering op gemaakt worden maar dat vermelden we duidelijk in ‘t Dolfke. Bij de -14 is er een divers aanbod aan zowel rustige als actievere activiteiten, voor ieder wat wils!

 

De -16 is er voor jongeren van het 3e en 4e middelbaar, ook hierbij staat er een 3-tal-leiding om de twee weken klaar voor hen om er samen een gezellige avond van te maken! De activiteiten van de -16 gaan normaal gezien ook om de twee weken door op vrijdagavond van 19u30 tot 21u30. Ook hier kan af en toe een uitzondering op gemaakt worden maar dat vermelden we steeds duidelijk in ‘t Dolfke.

Wie een avondje ontspanning of plezier wil, is bij de -16 aan het juiste adres!

 

De +16 is voor jongeren vanaf 16 jaar en men kan hier tot z’n 35e blijven. Ook de leiding behoort tot deze groep. We komen elke maand een keertje samen. Brunchen, gezellig bijkletsen bij een drankje, filmavond, kerstfeestje, barbecue... We doen het allemaal! Voor deze groep is er geen vaste dag voorzien maar dit wordt steeds duidelijk vermeld in 't Dolfke of hun Whatsapp groep.

 

Doorheen het jaar zijn er ook een aantal activiteiten die we met een aantal leeftijdsgroepen (of soms zelfs allemaal) samen doen. Zo gaan we bijvoorbeeld samen zwemmen en op daguitstap!

 

LID WORDEN

Denk je nu; misschien is KLJ wel iets voor mij? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij staan steeds open voor nieuwe leden waardoor je ook doorheen het ganse KLJ-jaar steeds een kijkje kan komen nemen op één van onze activiteiten. Maar natuurlijk is er ook in het begin van het KLJ-jaar, in september, een heuse startactiviteit waar je met al je vrienden en vriendinnen vrijblijvend heen kan komen!

 

Uiteraard vraagt een KLJ-werking om centjes. Daarom vragen wij aan het begin van elk KLJ-jaar aan elk lid om lidgeld te betalen. Doordat we doorheen het ganse jaar een aantal evenementen organiseren (kijk hiervoor zeker bij 'evenementen') en hiermee al heel wat centjes bij elkaar kunnen sparen, kunnen we de kosten voor onze leden laag houden.

 

Een jaar KLJ kost voor het eerste kind van het gezin €32. De volgende kinderen betalen slechts €21. Het grootste deel van dit geld storten wij rechtstreeks door naar KLJ Nationaal. Met dat geld kunnen zij ervoor zorgen dat al onze leden verzekerd zijn tijdens activiteiten op de KLJ en onderweg van en naar de KLJ. Dit bedrag kan je trouwens ook (voor een deel) terugtrekken van je ziekenfonds en soms ook van de gemeente. Doe hier dus zeker navraag naar!

 

Wil jij graag je kind bij ons inschrijven? Neem zeker contact met ons op en wij helpen je graag verder!

bottom of page